Meno nového splnomocnenca pre menšiny by som zatiaľ nekonkretizoval

15.05.2012 Bratislava

Bratislava 15. mája (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) v prípade obsadenia postu splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny zatiaľ nehovorí o žiadnom konkrétnom mene. "Personálne by som teraz pána Lászlóa Nagya (Most-Híd) určite neriešil," reagoval na otázku, či sa mu zdá vhodné obsadiť túto funkciu človekom, ktorý sa spomínal v kauze bývalého košického viceprimátora Eugena Čuňa. Toho vinia z podvodu pri výstavbe nájomných bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov.

Fico nerozumie tomu, prečo je každá ponuka vlády smerom k opozícii vnímaná ako skrytý úmysel. Nevidí za tým nič zlé, že by splnomocnenca mal zastávať zástupca najsilnejšej menšiny na Slovensku. Ako dodal, nie je možné urobiť z predstaviteľa Mostu-Híd podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny. "Tak sme sa rozhodli, že túto pozíciu neobsadíme a vytvoríme úrad splnomocnenca aj s určitými právomocami a toto ponúkneme predstaviteľom opozičných politických síl, ktoré reprezentujú maďarskú národnostnú menšinu," priblížil premiér, ktorý verí v konečnú dohodu. "Z našej strany je ponuka a ak na to budú reagovať, tak ja to len privítam," dodal.

Podľa neho by mal byť splnomocnencom človek, ktorý je autentickým predstaviteľom národnostných menšín a zároveň má veľké skúsenosti s občianskou spoločnosťou. "A pri pánovi Nagyovi o tom určite nikto nepochybuje," podotkol premiér. Zastáva názor, že najpočetnejšia národnostná menšina by mohla mať predstaviteľa aj vo vládnych štruktúrach, hoci je z opozičnej politickej strany. Ten potom bude riadiť procesy, ktoré sa týkajú postavenia národnostných menšín.
 

Vyberte región